avoinvaalikone

Sähkösavukkeet - Ollako vaiko eikö?

  • Sähkösavuke (kuva wikipedia)
    Sähkösavuke (kuva wikipedia)

Kysymys sähkösavukkeista on Avoimen Vaalikoneen kuumin peruna tällä hetkellä.

Pitäisikö sähkösavukkeiden myyntiä helpottaa lakimuutoksilla?

Tämän hetken noin 800 vastaajasta noin 70% haluaa sähkösavukkeiden myyntiin helpotuksia ja vastaavasti noin 30% ei sitä halua.

Oma kokemukseni sähkösavukkeista on ns passiivista vapottelua. Siltä pohjalta voinkin sanoa että ainakin omasta mielestäni sähkösavukkeiden käyttö on varsin harmitonta ympärillä olevien kanssaihmisten kannalta. Perinteiseen tupakointiin verrattuna siinä ei ole hajuhaittoja eikä silmiä ala kirvellä. Mahdollisista terveyshaitoista sivullisille minulla ei ole tietoa, mutta ei niitä ainakaan ole isommin julkisuudessa esitetty. Lienee siis turvallista sanoa että ainakaan se ei ole yhtä vaarallista kuin passiivinen tupakointi.

Onko sähkösavukkeiden käytössä jotain kielteistä? THL:n sivuilta löytyy sähkösavukkeiden turvallisuutta käsittelevä sivu. Siellä todetaan että osassa tutkimuksissa sähkösavukkeiden tuottamasta höyrystä on havaittu pieniä määriä terveydelle haitallisia aineita. Osassa tutkimuksista tällaisia aineita ei ole havaittu, ja joka tapauksessa pitoisuudet ovat normaaliin tupakansavuun verrattuna pieniä. Samassa myös todetaan että tutkimusten laatu on vielä hyvin kirjavaa.

Tässä tuntuukin olevan vastakkain kaksi eri ajatusmaailmaa: "Kielletään kunnes todetaan terveelliseksi" ja "sallitaan kunnes todetaan haitalliseksi". Ja onhan sitten vielä kolmas liberaali ajatustapa, jossa kaikki sallitaan kunhan terveyshaitat tulevat vain käyttäjälle itselleen.

 

Mika Mustalahti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat