avoinvaalikone

Kannatatko TTIP vapaakauppasopimusta?

Tällä hetkellä enemmistö Avoimen Vaalikoneen vastaajista on TTIP vapaakauppasopimusta vastaan. 23% vastaajista kannattaa sopimusta ja 19% ei osaa sanoa kantaansa.

Millainen on kantasi neuvottelujen alla olevaan TTIP vapaakauppasopimukseen EU:n ja USA:n välillä ?

TTIP vapaakauppasopimuksesta on vaikea löytää konkreettista ja puolueetonta tietoa. Ainakin sen voi päätellä kun hakee netistä tietoa hakusanalla "ttip". Haulla löytyvistä sivustoista suurimmassa osassa on jo otsikossa maininta "Stop TTIP". Puolueettoman tiedon löytymisen voinee siis unohtaa jo siinä vaiheessa, onhan sivusto jo otsikossaan ottanut selkeästi kantaa sopimukseen.

Aiheesta löytyvä Wikipedia artikkeli käsittelee aihetta melko hyvin. Wikipedian tiedot ovat myös tarkistettavissa lähdeluettelosta. Tosin lähteeksi näyttää kelpaavan vaikkapa Alexander Stubbin blogi.

TTIP neuvottelut ovat kuitenkin kesken, mikä on varmasti suurin syy siihen miksi tietoa on niukasti tarjolla. Medialle ja sitä kautta äänestäjille tihkuu tiedon murusia silloin tällöin, mutta näistä muruista ei saada kokonaista kuvaa sopimuksesta. Ehkä murusten jakamisella onkin tarkoitus vain testata menisikö tämä läpi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

En osallistu gallupeihin tai tutkimuslaitosten mielipidetiedusteluihin.
Kannatan TTIP:tä mikäli se parantaa kansalaistemme ja yritystemme mahdollisuutta harrastaa kaupankäyntiä ja yritystoimintaa ilman että hallitukset pystyvät siihen mielivaltaisesti puuttumaan.

On näet syytä huomioida että kansalliset hallitukset eivät ole mitenkään automaattisesti kansalaisten ja yritysten etujen puolella vaan pahimmillaan asettavat sellaisia rajoituksia joita muiden maiden kansalaisilla ei ole.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Kannatan vapaakauppaa ja siihen tähtääviä tasapuolisia edistysaskelia, mutta en mitään sika säkissä -sopimuksia tai 10 huonon perustelemista yhdellä hyvällä, tai hyvältä tuntuvalla. Toisin sanoen en kannata TTIPtä, enkä ole missään vaiheessa sulattanut sen kutsumista "vapaakauppasopimukseksi", enkä myöskään suvaitse perusjärkeä loukkaavaa teeskentelyä, että TTIPhen pitäisi muka mennä mukaan tyyliin kaikki tai ei mitään.

Ilman muuta selvää on että turhat taloudellisen aktiviteetin lannistavat muurit pitäisi poistaa. Ja tarkoitan kirjaimellisesti turhat, eli en käytä 'turhien' esteiden poistamista verukkeena myös tarpeellisten tai vain minua haittaavien tai aivan kaikkien estojen poistamiselle, siten kuin TTIPtä lobbaavat korporaatiot, ainakin jotkin niistä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Pitää myös muistaa että on tilanteita jossa kansalaisten ja liike-elämän intressit ovat joskus yhteiset. Ei tietenkään aina.
Sellaisessa tilanteessa on kuitenkin hyvä jos liike-elämä pystyy haastamaan valtion puolueettomalla maaperällä eli välimieskäsittelyssä.
Siinä tulevat samalla puolustaneeksi kansalaisten etua.

Esimerkkinä toimii taannoinen case jossa Viro yritti syrjiä suomalaisia pankkeja mutta hävisi jutun.

Pekka Pylkkönen

Vapaakauppa sinänsä on erinomaisen hyvä asia. Sen sijaan tuo sijoittajasuoja on nyt jäänyt melko hämäräksi. Infoa tulee lähinnä osapuolilta jotka kategorisoin epäluotettaviksi.

Eli tällä hetkellä kannatan ttip-diiliä ilman sijoittajasuojaa. Toivottavasti myös Venäjän kanssa päästään neuvottelemaan vapaammasta kaupasta kunhan Ukrainan kriisi saadaan kunnialla hoidettua.

Avoimuutta koko prosessi kaipaisi myös paljon.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Harva meistä tietää mikä sopimuksen konkreettinen merkitys on, eli mikä on se de-facto ero Jenkkien ja meitin välillä.

Siellä on jotkut asiat tiukemmin säännösteltyjä ja jotkut löyhemmin. Hyviä ja huonoja puolia.

Faktoihin perustuvaa vertailevaa tietoa on vaikea löytää, joten kantani on neutraali.

Pekka Pylkkönen

Tuo on muuten hyvä pointti jota ei välttämättä tule ajateltua. Esimerkiksi tuoteturvallisuussäännökset ja niiden yhdenmukaisuus on iso tekijä siinä, kuinka vapaata kauppa todellisuudessa on.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

TTIP-sopimusta voisi kannattaa, jos se on avoin ja läpinäkyvä sekä kaikkien saatavilla luettavaksi. Suurin osa siitä on käyty salaisia neuvotteluita ja jos sopimus on oikeasti hyvä, miksi ei siitä esitetä kuin muutamia papereita vuodetettuina?

Kyse EU:ssa on "Luottamuksellisuus", sanotaan. Ei siinä luottamuksellisuudesta ole kyse. Ihmiset ovat syntyneet valtiota varten on väärä olettamus vaan oikea suunta on se, että valtion perustaa siihen syntyneet ihmiset ja ihmiset antavat tälle vallan ja näin ollen valtio ei kansalaistensa palvellessa voi alkaa sanomaan ihmisille, miten heidän pitäisi elää kera järjettömien säännöksien.

Jos minä olisin työntekijä, täytyy minun luottaa työnantajaani ja työnantaja minuun ja sopimusta ei synny, jos ei molemminpuolista luottamusta synny.

Minun täytyy ilmeisesti luoda uudestaan TTIP-aiheinen blogi ja tehdä asiasta selvemmin esille. Nämä TTIP-intoilijat ovat kuin Paroni Von Münchhausen, joka veti itsensä hiuksia vetämällä suosta pois taikka tarina siitä keisarista ilman vaatteita.

TTIP:ssä ei voi olla mitään vikaa, ei varmaan jos kääntää selkänsä ja saa puukosta selkäänsä, kun ei viitsinyt ottaa selvää taustoista ja salailuista.

Toimituksen poiminnat